COMUNICATS

La Selva interior, 14 de setembre de 2011

El delegat del Departament de Salut a la província de Girona, Josep Trias, va manifestar ahir que el Departament “no farà desallotjar els participants en les tancades als CAP de La Selva Interior si no impedeixen l’excel·lència pràctica dels professionals i el dret dels pacients a ser atesos”.

Davant aquestes declaracions, els participants en aquestes tancades agraïm la ‘comprensió’ del senyor Trias però cal que recordi el següent: a la Selva Interior l’únic que impedeix “l’excel·lència pràctica dels professionals i el dret dels pacients a ser atesos” és ell i les polítiques que està executant a la comarca. I nosaltres hem deixat clar des de l’inici que l’acció en cap cas interferirà amb les feines als centres sanitaris.

Les declaracions  del senyor Trias demostren un altre cop l’enorme distància entre el Departament de Salut i la realitat que s’està vivint a la comarca de La Selva interior. El senyor Trias encara no ha entès el que usuaris i professionals porten temps dient: el problema de la sanitat a la zona són les seves polítiques erràtiques, opaques i precipitades. I les mobilitzacions també ens hem mostrat preocupats per aquestes maneres de fer, li hem demanat claredat, i no hem tingut resposta.

ERRÀTIQUES perquè des d’un primer moment les decisions es van prendre des d’un despatx i sobre un mapa (massa pla…, pot ser), la qual cosa ha fet que les característiques concretes de la nostra zona hagin estat totalment ignorades (a l’igual que ha passat a lloc com Camprodon, on les isòcrones no van tenir en compte la orografia de la zona).

OPAQUES perquè tot i que en repetides ocasions i des de diferents àmbits se li ha demanat al senyor Trias informació sobre el funcionament del sistema d’urgències nocturnes aquest s’ha negat sistemàticament a facilitar qualsevol informació. Fins i tot s’ha ocultat informació als ajuntaments que, en casos com el de Breda, s’han hagut d’assabentar per la premsa del dia del tancament del seu CAP.  O com el cas d’Anglès, on varen assabentar-se del dia de tancament per notificació de Salut, tot i estar en el que el conseller en diu “en diàleg” Salut-Consistoris.

PRECIPITADES perquè aquesta manca de diàleg i comunicació amb el poble que pateix les retallades, aquesta manca de diàleg amb els ajuntaments, que són l’administració més propera al ciutadà ha provocat que un fet tan important com és el tancament d’un servei d’urgència nocturn hagi estat anunciat a menys de dues setmanes d’antelació.

> Una precipitació que ha provocat i provocarà situacions com les que en només dos dies de funcionament del nou pla s’estan vivint a diversos punts. A Sant Hilari, han estat els ciutadans que ocupen el CAP els que han hagut d’informar una mare que portava el seu fill malalt de que el CAP estava tancat i que havia de trucar als telèfons suggerits per Salut.

> Una precipitació que provoca situacions com la que es va viure ahir a la nit a Anglès. Una noia es va presentar durant la nit amb l’espatlla sortida de lloc. La noia va explicar que quan li va succeir això va trucar al 112 on li van dir que no podien anar a buscar-la. Així, la noia es va traslladar al CAP d’Anglès per veure si allà havia una ambulància. Finalment, la noia va ser traslladada a Santa Caterina. És aquesta la atenció que fa pocs dies Trias assegurava que seria “encara millor que l’actual”?

> Una precipitació que ha fet que els usuaris que s’hagin d’aventurar sols a cercar atenció d’urgència a Santa Coloma es trobin una ciutat amb una senyalització pràcticament inexistent que permeti als usuaris que no coneixen la població arribar amb rapidesa i seguretat. A qui demanaran per com arribar al CAP una parella d’avis d’Hostalric a les 3 del matí, nerviosos i malalts?

Aprofitem per recordar-li que no som nosaltres, els ciutadans, els qui deploren les seves decisions i maneres de fer.

Li recordem al senyor Trias les paraules de Metges de Catalunya del dia 8 d’abril, quan van fer pública  la següent declaració: “El conseller Boi Ruiz està jugant brut i està amagant les conseqüències reals del pla de xoc que està portant a terme”. Un joc brut perfectament aplicable a la gestió opaca i precipitada del senyor Trias.

 Li recordem al senyor Trias les paraules de l’alcalde d’Arbúcies,  Pere Garriga: “Diuen que és un radi de 30 minuts. I no ho és, primer perquè estem a una zona amb unes condicions climàtiques adverses a l’hivern. Les carreteres acaben glaçades i és complicat fer aquest recorregut en mitja hora… Ens tracten com a ciutadans de tercera, volen retallar i després privatitzar en favor d’un pocs”.

Li recordem al senyor Trias que, tot i que la seva solució per a l’atenció urgent passa pel servei d’ambulàncies, aquestes han patit una retallada a Girona de 96 hores menys al dia a la província de Girona. I li recordem al senyor Trias les afirmacions dels sindicats d’ambulàncies: “ens trobem davant un deteriorament real que posa en risc la salut de la població”.

Per tot això insistim: a la Selva Interior l’únic que impedeix l’excel·lència pràctica dels professionals i el dret dels pacients a ser atesos” és ell i les polítiques que està executant a la comarca.

La nota positiva és que, davant d’aquest panorama que tot just ha començat a ensenyar la seva cara, els ciutadans de la Selva Interior hem reaccionat amb rapidesa i organització. Així, les diferents assemblees i grups ciutadans de la zona no només ocupen els CAPs sinó que coordinen accions i treballen activament.

De moment tenim en marxa, com a accions al costat de les ocupacions dels CAPs:

– A Anglès planegem una manifestació pels carrers del poble pel proper dimecres.

– A Sant Hilari Sacalm un sopar popular dijous-divendres.

– A Breda faran una festa popular el divendres.
– A La Cellera de Ter organitzen una casserolada aquest divendres per a fer anar la gent cap al CAP d’Anglès.

– Està en marxa mobilització unida a la Selva marítima, i hi ha CAPs d’altres llocs que ja s’ha sumat a #unitspelCAP.

– A Sils campanya de mobilització per a reprendre la ocupació del CAP divendres i dissabte.

– Està també en marxa el segon #tallscontraretallades, a nivell de país.

Ocupacions als CAPs de Breda, Arbúcies, Hostalric, Sils, Sant Hilari Sacalm i Anglès. #unitspelCAP

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s