Els ‘indignats’ de Breda van al CAP

(Notícia publicada a la revista cafèambllet, pàgina 21)

Mentre a la plaça de La Miranda de Breda es feien els preparatius per a la celebració popular de la revetlla de Sant Joan, dos membres de l’Assemblea de Breda -dos ‘indignats’ si fem servir el terme que ha fet fortuna als mitjans- es van presentar al Centre d’Atenció Primària de Breda per demanar una reunió amb un responsable de l’equipament. La intenció dels dos ‘indignats’ era preguntar quin impacte tindrà la retallada sanitària al serveis del CAP d’aquesta població de poc menys de 4000 habitants, on des de fa setmanes corren tota mena de rumors: ‘treuran les urgències’, ‘no s’estan fent les substitucions’, ‘haurem d’anar a Santa Coloma per fer-nos atendre’… A la recepció van prendre nota de la petició d’una reunió, els números de telèfon dels indignats i els hi van dir que ja els trucarien.

Dues setmanes després ningú s’havia posat en contacte amb ells per concretar cap reunió. Per això,  a l’assemblea del 5 de juliol es decideix tornar a insistir en la demanda d’explicacions i un grup de quatre ‘indignats’ es presenten a les portes del cap per demanar una reunió urgent amb Isabel Ortiz, coordinadora del CAP de l’IAS, l’empresa prestadora del servei. Aquesta vegada si que hi ha resposta. Segons Ortiz, les retalldes ja s’estan notant i explica que ‘des de fa un temps que no s’estan cobrint les substitucions i alguns dies, on abans hi havia dos metges ara només n’hi ha un’ i confirma que aquesta situació està tenint un impacte negatiu sobre els temps d’espera per a moltes visites. Però més enllà d’aquesta manca de substitucions, no se sap res. “La idea –explica Ortiz- és que fins al final de l’estiu no hi hagi cap canvi substancial pel que fa a guàrdies, però de moment no se sap res”.

Qui aplicarà la tisora? 

Llavors quan se sabrà alguna cosa? Qui ho dirà? Qui ho decidirà? El primer que cal tenir clar per entendre l’escenari on s’estan produint els esdeveniment és que el CAP de Breda no està gestionant directament per la Generalitat. Com a molts altres llocs, aquests centres estan gestionats per ‘prestadors’ que en aquest cas el l’IAS, un ens sorgit de l’antic hospital religiós de Santa Caterina, que als anys 80 es va convertir en un ‘prestador’ de la sanitat pública. Això vol dir que la Generalitat de Catalunya transfereix diners dels pressupostos públics per tal de que l’IAS presti el servei als ciutadans. 

L’arribada de les retallades, però, fa que la Generalitat abaixi a l’IAS la quantitat de diners que li dona per tal de prestar els serveis acordats. En aquest cas es parla d’una davallada de l’11%. A partir d’aquesta retallada l’IAS ha de veure com s’ho fa. Segons fonts del mateix IAS la desició del lloc on s’aplicaran les tisores es prenen entre la Generalitat i el mateix IAS. 

I l’ajuntament?

Els indiganats no són els únics que ignoren l’abast de les retallades. Des del passat 9 de juny, una altra associació, les Dones de Breda, estan treballant per tal d’esbrinar quin és l’abast de la situació a la que haurà de fer front la població. Per això es van adreçar als representants polítics (veure comunicat a la plana 33) per tal de conèixer més detalls… però es van trobar amb que ni l’alcalde ni l’oposició tenien notícies sobre el futur del CAP. I això és així perquè, com dèiem, les negociacions s’estan portant a terme exclusivament entre la Generalitat, que té com a objectiu gastar un 11% menys i l’IAS, qui ha d’aplicar les estisores.

En mig d’aquesta negociació –on l’IAS també ha de defensar els seus interessos com a ens- la representació dels ajuntaments és nul·la i la informació que els arriba també.

‘Volem decidir’

En un escenari com el descrit el que queda clar és que ni l’ajuntament, ni les Dones de Breda ni els indignats tenen veu ni vot en les desicions que es prendran. Això ha provocat que l’ajuntament de Breda, governat per CiU, es posicionés dient que ‘enten les mesures de contenció de la despesa però considera inviable reduir l’atenció primaria”. Per la seva banda, Dones de Breda que cal que els representants polítics han de fer sentir el desacord de la població al Parlament. Per últim, poc després de conèixer les explicacions de la doctora Ortiz, alguns dels indignats coincidien: “la pressió popular serà decisiva” i el proper diumenge recorreran el centre de la vila, repartint octavetes i informant a la població. I cada dimecres, a les 20 hores, a la Plaça de la Vila.

Anuncis

Quant a assembleabreda

Blog de l'assemblea de Breda
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els ‘indignats’ de Breda van al CAP

  1. CESC ha dit:

    Em de sortir al carrer,ens em de manifestar,em de respondre no ens podem quedar amb els braços creuats esperant que ens solucionin res.Nosaltres em de fer la politica a la plaça i continuadanent,responent,debatint i consensuant idees per fer una lluita mes aclaridora mes neta i mes unificada sense interesos personals i sent solidaris amb els que mes ho necessitten.Per aixo em de tenir paciencia continuitat i fer passet a passet cap a un mon millor per a tothom. CESC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s